De Zorg Diensten Groep vierde op 8 oktober 2015 haar 25-jarig bestaan. Dat deed zij met een symposium in Fort Voordorp in Groenekan, waarbij talrijke gasten uit de sectoren Uitvaartwezen, Gezondheidszorg, Politie en Overheid aanwezig waren.

Dagvoorzitter Paula Patricio opende de jubileummiddag. Daarna was het woord aan algemeen directeur Hans Heikoop, die de gasten mee terug in de tijd nam. Met verhalen en anekdotes over de afgelopen 25 jaar schetste hij een beeld van een onderneming die met een handjevol mensen van start ging en uiteindelijk uitgroeide tot een volwaardige partner voor de vele relaties in de zaal.

Maak een verschil!

Vervolgens gaf de burgemeester van Geldermalsen, Miranda de Vries, een inkijk in de functie van burgemeester tijdens crisissituaties. Uit persoonlijke ervaring vertelde ze hoe belangrijk persoonlijk afscheid nemen van een dierbare kan zijn.

Daarna betrad generaal buiten dienst Peter van Uhm het podium. Een half uur lang waren de aanwezigen aan hun stoel gekluisterd, ademloos luisterend naar de voormalig legertopman. Van Uhm deelde persoonlijke belevenissen, maar keek daarnaast nadrukkelijk naar de professionele kanten van de postmortale zorg. De kern van zijn verhaal: hou je bij de feiten voor nabestaanden, maar blijf niet onnodig hangen in protocollen als je een verschil kunt maken!

Waardig afscheid

Na een muzikaal intermezzo van het koperkwintet van het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee was alle aandacht voor Jaqueline Mommer. Zij vertelde het persoonlijke verhaal van haar gezin, dat vijf jaar geleden geconfronteerd werd met de zelfdoding van zoon en broer Joris. Het feit dat medewerkers van CMO – een dochteronderneming van Zorg Diensten Groep – hen in staat hadden gesteld om waardig afscheid van Joris te nemen door hem weer toonbaar te maken, heeft een significant verschil gemaakt in de wijze waarop zij hun rouwproces begonnen.

Professioneel en menselijk

Charles Lamens, teamleider van het Landelijk Team Forensische Opsporing, sprak over het belang van postmortale zorg en de plaats die deze specifieke zorg inneemt bij het LTFO. Het is voor nabestaanden erg belangrijk om goed begeleid te worden bij de identificatie en confrontatie van hun overleden dierbare. Als een rode draad door zijn verhaal liep een persoonlijk aspect dat aan het einde van zijn voordracht pas duidelijk werd. Opnieuw kreeg het publiek een kijkje achter de schermen, niet alleen vanuit een professioneel oogpunt, maar ook met menselijk gezicht.

Onderzoek naar MH17-ramp                     

De sprekers vormden in zeker zin een opmaat naar de laatste voordracht. Prof. dr. Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar Complexe rouw aan de Rijksuniversiteit Groningen, voert op dit moment (op verzoek van de Stichting nabestaanden MH17) een onderzoek naar complexe rouw bij nabestaanden. Er werken 175 personen mee aan zijn onderzoek. De Keijser bekijkt op welk moment bepaalde klinische behandelingen (zoals EMDR en CGT) ingezet worden en welk effect dat heeft op het verloop van het rouwproces. Dit onderzoek wordt mede gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp.

Cheque voor goede doel

Tijdens de voorbereidingen op het 25-jarig jubileumsymposium heeft de Zorg Diensten Groep gezocht naar een goed doel. Want, zo verwoordde algemeen directeur Hans Heikoop, ook op je eigen feestje is het het allermooist om iets weg te geven. “We zijn geen organisatie die op grootse wijze iets viert om cadeaus te krijgen; we willen onze maatschappelijke verbondenheid en verantwoordelijkheid juist onderstrepen door te schenken.” Alle donaties die de Zorg Diensten Groep ter ere van het jubileum ontving, zijn geschonken aan het Fonds Postmortale Zorg, opgericht binnen Fonds Slachtofferhulp. De komende drie jaar is de Zorg Diensten Groep als Sponsoring Member een belangrijke donateur voor dat fonds. Oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn nam in zijn functie als bestuurslid van Fonds Slachtofferhulp een cheque van € 12.000 in ontvangst. Mede dankzij deze donatie wordt het eerder genoemde onderzoek naar complexe rouw bij nabestaanden MH17 gefinancierd.

Muziek en napraten

Ter afsluiting werden alle sprekers op het podium bedankt voor een bijzondere en informatieve middag rondom het thema ‘Kennis & kunde delen in de postmortale zorg’. Het trompetterkwintet bracht opnieuw enkele nummers ten gehore, waarna er aansluitend een informeel samenzijn met alle gasten was, die voldoende stof tot (na)praten hadden. Kortom: de Zorg Diensten Groep kijkt terug op een waardige en geslaagde viering van haar 25-jarig bestaan.

Back To Top