Theo de Haardt

Mortuarium Schiphol is gespecialiseerd in het repatriëren van overledenen: vanuit het buitenland naar Nederland, maar ook van Nederland naar een ander land van herkomst. Theo de Haardt is sinds de oprichting in 1997 manager van het mortuarium.

 

 Schiphol was de allereerste luchthaven ter wereld met een eigen mortuarium. Naast het repatriëren verlenen Theo en zijn collega’s uiteenlopende vormen van postmortale zorg, zoals balsemingen en (complexe) restauraties.

Waarom is een mortuarium op een luchthaven belangrijk?

“We ontvangen mensen die kort daarvoor hebben gehoord dat ze een geliefde hebben verloren, bijvoorbeeld vanwege een ongeluk op reis. Het eerste weerzien vindt hier plaats, op de luchthaven. Nabestaanden zien dan pas écht met eigen ogen dat het hun broer, moeder of kind is. De emoties die op zo’n moment ontstaan, zijn vaak heel heftig. Nabestaanden hebben het recht op een plek waar ze hun verdriet en de confrontatie met hun dierbare helemaal op hun manier kunnen beleven.”

Hoe belangrijk is dat?

“Heel belangrijk. Als nabestaanden op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare, kunnen ze het verlies aanvaarden en starten met het rouwproces. Daarom bestaat bij ons tijd ook niet. Tijd kent hier geen begin of einde We werken vanuit ons hart en geven familie en vrienden net zoveel tijd als nodig is.”

Kun je, met zo veel schrijnende situaties, voldoening halen uit je werk?

“Dat kan zeker, we maken heel vaak prachtige momenten mee. Mensen die hand in hand staan te zingen om te danken voor het leven. Een familie die opgelucht naar huis kan omdat ze de overledene ritueel hebben kunnen wassen en volgens hun geloofsregels hebben kunnen verzorgen. Het zijn indrukwekkende momenten waarop je denkt: dit werk wordt nooit routine. Het is misschien vreemd om in dit verband te streven naar perfectie, maar dat is wél wat we doen.”

 

Bovenstaand artikel kunt u nalezen in ons magazine Respect. Hebt u dit (nog) niet ontvangen? U kunt het hier aanvragen.

Back To Top