Als hoogste militair heb ik veel situaties van overlijden meegemaakt. Daarbij heb ik geleerd dat elke situatie uniek is. Maar ook dat ieder mens met een open mind het verschil kan maken voor de nabestaanden. Wanneer iemand overlijdt door een niet-natuurlijke oorzaak, blijven de nabestaanden achter met vraagtekens. Wat is er gebeurd? Hoe waren die laatste uren? En: is hij écht overleden? Die vraagtekens maken de verwerking extra moeilijk.

Antwoorden

De steun van een ander is daarbij cruciaal. Dat kan een familielid of vriend zijn, maar ook een professional. Zo gaan bij een overlijden in het buitenland de maten van een soldaat mee terug naar Nederland. Mede doordat zij antwoorden hebben op die vragen, zijn ze erg belangrijk voor de verwerking.

Verbinding

Die professional kan ook een buitenstaander zijn, zoals een verpleegkundige of overledenenverzorger. ‘Alles’ wat daarvoor nodig is, is een open mind. Wie de verbinding met de nabestaanden weet te maken, biedt geen dienst, maar antwoorden, begrip en steun. Eén mens kan op die manier écht het verschil maken. Mijn oproep aan die professionals: grijp die kans, elke keer weer. Het is zo ontzettend belangrijk!

Peter van Uhm

Generaal b.d.

 

Bovenstaand artikel kunt u nalezen in ons magazine Respect. Hebt u dit (nog) niet ontvangen? U kunt het hier aanvragen.

Back To Top