mos5Schiphol, 17 november 2017 – Schiphol opent vandaag een nieuw mortuarium dat volledig duurzaam gebouwd is. In het mortuarium faciliteert Zorg Diensten Groep overledenen en nabestaanden die via de luchthaven Nederland binnenkomen of verlaten. Het mortuarium bevindt zich op de grens van airside en landside, waardoor overledenen direct van en naar het vliegtuig gebracht kunnen worden.

In het mortuarium is rekening gehouden met verschillende culturen en rouwrituelen. Nabestaanden kunnen er ook afscheid nemen. Verder bestaat het mortuarium onder meer uit een opbaarruimte met bewassingsruimte, een verzorgingsruimte en ruimte waar de politie lijkschouw kan uitvoeren.

Zorg Diensten Groep vangt op Schiphol al jaren overledenen en nabestaanden op en begeleidt ze helemaal van aankomst tot vertrek of andersom. Het nieuwe mortuarium aan de Jan Plezierweg vervangt het voormalige mortuarium dat plaats moest maken voor de nieuwe pier van Schiphol.

Duurzaam & demontabel

Schiphol bouwde het nieuwe gebouw volledig volgens het cradle-to-cradle principe. Dat betekent dat alle materialen na de levenscyclus van dit gebouw gemakkelijk weer in een ander object kunnen worden gebruikt. Het is het eerste gebouw op en van Schiphol dat volledig cradle-to-cradle is.

Ook voldoet het aan de BREEAM Oustanding criteria. Dit bouwniveau wordt behaald met isolerende en energie opwekkende toepassingen, zoals het circulair klimaatbestendige watersysteem dat water trager afvoert en filtert waardoor het zelfs geschikt is als drinkwater. De elektriciteit komt van zonnepanelen en het licht van led-verlichting. Daarnaast draagt aan het bouwniveau BREEAM Outstanding ook de toevoeging van ENS technologie bij, die fijnstof – een vorm van luchtvervuiling- opvangt en daardoor zorgt voor een gezondere (werk)omgeving.

De bouw van dit mortuarium draagt bij aan de Schiphol’s ambitie om in 2030 een zer0 waste-luchthaven te worden.

© Schiphol

Back To Top