Dagblad Trouw besteedde zaterdag 18 november jl. aandacht aan de opening van het nieuwe mortuarium op de Luchthaven Schiphol.

‘Schiphol heeft een nieuwe ruimte ingericht voor de laatste reis van overleden reizigers.

Ook overledenen vertrekken en komen aan op Schiphol, vanaf nu op een nieuwe plek
Theo de Haardt in het nieuwe mortuarium op Schiphol. © Patrick Post

Vanuit de kleine lichtkoepel schijnt het daglicht de kamer voor rituele wassing in. Direct onder de koepel staat een gloednieuwe, stalen tafel met geïntegreerde wasbak. “In de gang hebben we een douche voor de imam”, zegt Theo de Haardt, eindverantwoordelijk voor het nieuwe mortuarium op Schiphol, dat wordt beheerd door de Zorg Diensten Groep.

Een douche voor de imam is wel zo handig, want de meeste overledenen die via het mortuarium naar het buitenland vertrekken, zijn Turken en Marokkanen, vertelt De Haardt. “Van de 2500 lichamen die hier jaarlijks komen, gaan er 1750 terug naar hun vaderland. De andere overledenen zijn passagiers of mensen die werken op het vliegveld. Ik moest een keer een overledene ophalen uit de verkeerstoren.”

Lees hier het volledige artikel.

Back To Top